UITGELICHT: kostendeskundige alfred guchelaar

De functienaam vertelt precies waar ik me de hele dag mee bezig houd: ik ben deskundig op het gebied van kosten. Sinds 1984 werk ik in de bouwbranche, onder andere als beginnend calculator, als werkvoorbereider en nu als kostendeskundige. Het verschil tussen een calculator en een kostendeskundige is niet bij iedereen bekend. Het zit hem in de ervaring. Doordat ik al zó lang meeloop in de bouwwereld heb ik ontzettend veel gezien en geleerd. Ik weet daardoor hoe een pand is opgebouwd en kan me een voorstelling maken van bijvoorbeeld de opbouw van een wand of plafond. Van deze kennis heb ik nu dagelijks veel plezier. Ik ben ook ooit begonnen als calculator, maar mag mezelf na al die jaren een kostendeskundige noemen.

''het idee dat je mensen kunt helpen vind ik prettig'

Bij het bedrijfsbureau werken we in vaste teams. Dit team bestaat uit een werkvoorbereider, constructeur, tekenaar, woon-bouwbegeleider en kostendeskundige. Het werken in een vast team vind ik bijzonder prettig. We hebben dat in het leven geroepen om efficiënter te werken en dat doel is bereikt. Omdat ik vanaf het begin bij een project/adres betrokken ben, kan ik meedenken en begrijp ik ook hoe een werkvoorbereider de uitwerking van een versterkingsmaatregel in zijn hoofd heeft. Ik hoef bij hem niet meer na te vragen hoe hij iets bedoelt; ik begrijp zijn gedachtegang doordat ik bij het hele traject betrokken ben. Zo besparen we benodigde overlegtijd en kunnen we vlotter een uitvoeringsontwerp aan de bewoners verstrekken. Mijn eigen ervaringen uit de tijd dat ik zelf werkvoorbereider was, kan ik daarbij ook goed gebruiken. Een maatregel uit de catalogus kan ik makkelijker vertalen naar een praktische uitvoering.

Verschillende woningen en werkzaamheden

In het verleden heb ik onder andere voor nieuwbouwprojecten gewerkt. Dat was leuk, maar de woningen waar we nu aan werken zitten over het algemeen heel anders in elkaar. Dat maakt het werken bij BI voor mij bijzonder interessant. De ene dag werken we aan een woning die gebouwd is in 1900 en de andere dag aan een woning uit 1996. Totaal verschillende woningen, totaal verschillende werkzaamheden. Ik woon zelf in Assen en heb dus nagenoeg geen last van aardbevingen en al helemaal niet van de problematiek die ermee gepaard gaat. Maar toen men mij vroeg om in het aardbevingsdossier aan het werk te gaan, zei ik snel ‘ja’. Het idee dat je mensen kunt helpen vind ik prettig. Dat is echt een motivator om hier te werken. Door het werken bij BI heb ik inzicht gekregen in wat er in Groningen allemaal speelt, daardoor voel ik veel meer betrokkenheid. Wat de één misschien saai lijkt, de hele dag met getallen bezig zijn, vind ik juist hartstikke leuk om te doen. Het uitpluizen van alle details waarmee je te maken krijgt, heerlijk!

Ook werken bij Bedrijfsbureau BI?

Op dit moment zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s. Reageer op één van onze openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie naar naar Margreeth van Biezen via margreethvanbiezen@bedrijfsbureau-bi.nlHeb je vragen over de vacatures? Neem dan contact op met Robert Komduur via 06-51056611 of robertkomduur@bedrijfsbureau-bi.nl