UITGELICHT: tekenaar Silke

Eén van de jongste werknemers van BI en toch al een tekenaar waar men respect voor heeft. Dat is precies wat Silke zo goed bevalt aan het werken bij BI: ook al ben ik relatief jong, mijn mening doet er hier toe, men neemt me serieus.

Ik sta middenin het team waar ik deel van uit maak. We hebben elkaar en elkaars kennis nodig om tot een uitvoeringsontwerp te komen waar een aannemer mee aan de slag kan. Ik begin soms helemaal vanaf nul te tekenen aan een woning. Ik heb dan de gegevens nodig van de werkvoorbereider uit mijn team om een start te kunnen maken. Wat zijn de afmetingen en de gebruikte materialen bijvoorbeeld? Vervolgens volgt er een warme opname bij bewoners thuis. De werkvoorbereider haalt dan de laatste gegevens van een woning op. Met deze gegevens doe ik weer aanpassingen in de tekeningen. Daarna komt de constructeur met zijn berekeningen en maatregelen en verwerk ik díe in de tekeningen. Het lastige met constructeurs is dat het soms net dokters zijn: níet te lezen de handschriften! De werkvoorbereider helpt me dan te ontcijferen wat de constructeur bedoelt. Naarmate je dit langer doet, hoe beter je begrijpt wat er wordt bedoeld.

'ZO DUIDELIJK MOGELIJK TEKENEN VOORDAT DE TIMMERMAN ERMEE AAN DE SLAG GAAT'

Tekenen is net een soort puzzelen. Alle onderdelen moeten erin zitten om het tot een geheel te maken. Balken, schroeven, details, penanten, daken, lateien, deuruitsparingen… we kunnen echt alles tekenen met onze speciale tekenprogramma’s. Doel is om het zo duidelijk mogelijk te tekenen voor de timmerman die ermee aan de slag moet. We proberen dan ook om alleen de voor de uitvoering nuttige zaken in de tekening te zetten en overige informatie weg te laten. We  controleren altijd zeer goed of de tekening per adres helemaal klopt. Bijvoorbeeld bij rijtjeswoningen. Deze woningen zijn op een aantal punten wellicht gelijk, maar op andere punten kunnen er grote verschillen zijn.

Uniek: als tekenaar bij het gehele proces betrokken

Hoe goed we ook ons best doen, pas als je een wand openmaakt zie je écht hoe deze is opgebouwd. Het komt dus wel eens voor dat de werkvoorbereider bericht krijgt van een aannemer dat er iets aangepast moet worden. Er wordt dan overlegd met alle nodige partijen en als er aanpassingen aan de tekeningen moeten worden gedaan dan komen wij weer in beeld. Het bijzondere en leuke aan het werken bij BI is dat we dit hele proces hier meemaken. Meestal tekent een tekenaar wat hij moet tekenen, levert hij de tekeningen aan en gaat hij door met de volgende tekening. Bij Bedrijfsbureau BI ben je vanaf het allereerste begin betrokken bij een woning. Je krijgt het hele proces mee, van eerste plan tot en met de uitvoering. Daardoor krijg je veel meer gevoel bij wat je doet en waar je het voor doet. Dat geeft mij veel voldoening. Vooral ook omdat je ziet dat er echt iets wordt gedaan met jouw werk, er gebeurt iets mee, we helpen daarmee het proces voor de bewoners echt op gang.

Korte lijnen en een platte organisatie

Het lijkt misschien wel eens wat chaotisch maar doordat er korte lijnen zijn en de organisatie heel plat is, kun je altijd ergens met je vraag terecht. Ik word hier voor mijn gevoel niet beschouwd als ‘maar een tekenaar’ maar echt gezien als onderdeel van het team. Ik kom daardoor goed tot mijn recht. Daarbij vind ik het prettig dat ik hier weer hele nieuwe ervaringen opdoe. Misschien wil ik in de toekomst nog wel als werkvoorbereider aan de slag of me gaan specialiseren in monumenten. Prachtig, oude constructies, houten balken, speciale elementen.  

Ook werken bij Bedrijfsbureau BI?

Op dit moment zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s. Reageer op één van onze openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie naar naar Margreeth van Biezen via margreethvanbiezen@bedrijfsbureau-bi.nlHeb je vragen over de vacatures? Neem dan contact op met Robert Komduur via 06-51056611 of robertkomduur@bedrijfsbureau-bi.nl